
Devamlı sana şifre soran telefonuna sinirlenmek yerine, tüm o terimlerin ne anlama geldiğini öğrenmeye ne dersin? Lafımız sana, PİN kodunu unuttuğu için devamlı telefonu kilitlenen teyze, PUK nedir bilmeyen ama öğrenmek isteyen amca. Bu blog yazımızda, PİN 1’den PUK 2’ye cep telefonu dünyasının tüm gizemlerini birlikte çözeceğiz. 🙂
Diyelim ki telefonunun şarjı bitti ve onu şarja taktın. İki üç saat sonra şarjı dolunca, telefonunu açmaya çalıştın. O da her zamanki gibi sana PİN 1 kodunu sordu. Ama o da ne? Birden kafan karışıverdi. Neydi bu PİN 1? Onu hatırlamak emek miydi, sevgi miydi?
Tüm bu telefon terimleri kafanı karıştırıyorsa, gel önce en çok kullandığımız şifreden, yani PİN 1’den başlayalım.
PİN 1 nedir?
Pin 1, SIM kartını, yani cep telefonunun içinde senin numarana özel olan o küçük kartı aktive eden dört haneli bir şifre
Telefonunu her kapatıp açtığında ya da yeniden başlattığında, bu dört haneli şifreyi girmen gerekiyor.
Bu şifrenin amacı, telefonunun başkaları tarafından kullanılmasını engellemek.
Diyelim ki Pin 1 konudu yanlışlıkla üç kere hatalı girdin ya da bir anda unuttun. O zaman maalesef SIM kartın bloke olacak. Yani telefonunu açamayacaksın. Üzgünüz!
PUK 2 nedir?
Ama her şeyin bir çözümü olduğu gibi, o dört sayıyı unutmanın da bir çözümü var; merak etme! PİN 1 kodunu üç kere üst üste hatalı girdikten sonra, ekranında “PUK 1” belirecek. Yani 8 haneli olan PUK 1 şifreni girmen gerekecek. O şifreyi doğru girdiğinde de telefonun tekrar açılacak.
Özetle, telefonunu açmak için ihtiyacın olan şifreler PİN 1 ve PİN 1’i üç kere üst üste yanlış tuşladığın takdirde de PİN 2.
Gelelim PİN 2 ve PUK 2’ye.
PİN 2 nedir?
PİN 1 gibi dört haneli olan PİN 2 kodu, telefonunun menüsündeki bazı hafıza ve güvenlik seçeneklerini aktif hale getirmek ya da onları iptal etmek için kullanılır.
PUK 2 nedir?
PİN 1 gibi, PİN 2’yi de üst üste üç kere hatalı girersen, bu sefer PUK 2 şifresini tuşlaman gerekir. PUK 2 de PUK 1 gibi sekiz hanelidir.
Şifrelerini nerede bulabilirsin?
- Tüm bu şifreler telefon hattını aldığında sana verilen zarfta yazıyor.
- Ayrıca günümüzde, birçok servis sağlayıcısı, kullanıcılarına PİN ve PUK kodlarını sayfalarından öğrenme şansı sunuyor. Bunun için yapman gereken, önce servis sağlayıcını öğrenmen.
Sonra da ilgili sağlayıcının websitesinde hesap açmak. Orada “ayarlarım” bölümünden tüm bu bilgileri öğrenebilirsin.
Dijital dünyanın şifresi, Dijitamin