8 Maddede Instagram’da Adab-ı Muaşeret 0 8

Instagram… Kimimiz için zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz sihirli bir platform kimimiz için arada sırada baktığımız basit bir uygulama. Hangi gruba dahil olursan ol, sen sen ol; Instagram’da görgü kurallarına dikkat et!

“Ne alaka?” dediğini duyar gibiyiz ama sayfayı kapatmadan önce bir dur! Gel, seninle şu sekiz madde üzerinden hızlıca bir geçelim. Gerisine sen karar ver. 🙂

Madde 1: Mesajlarını özenli yaz

Tamam, ne tez yazıyoruz ne de Nobel Edebiyat Ödülü’ne koşacak bir roman. “Alt tarafı bir mesaj, bir caption, bir de yorum yazıyoruz,” da diyebilirsin.

Ama sadece sessiz harflerle mesaj yazmak, -de/-da eklerini yanlış kullanmak, tüm kelimeleri birleştirmek ya da aralarında 10 metre boşluk bırakmak da yani, ne bilelim…

Tek yapman gereken, mesaj yazarken biraz daha özenli olman! Haydi, dilbilgisi kurallarına biraz olsun dikkat et de ağzımızın tadı bozulmasın. 

Madde 2: Geç saatlerde görüntülü arama

İster arada sırada yazıştığın çocukluk arkadaşın olsun, ister can ciğer kuzu sarması kankiton… Sen sen ol, karşındakine haber vermeden onu görüntülü arama. Dünyanın binbir türlü hali var, öyle değil mi ama?

Belki derste, belki önemli bir toplantının tam ortasında. Kim bilir, belki de duştan yeni çıktı zavallı!

“Peki görüntülü aramayalım da taş devrine mi dönelim?” diyorsan, önceden kısa bir mesajla uygunluğunu soruver. Sadece bir iki saniyeni alır!

Madde 3: İlişkini Instagram’da bitirme

Geldik, WhatsApp’taki allı güllü dallı bayram mesajlarından sonra, memleketin bir diğer kanayan yarasına…

İlişkiyi Instagram’da bitirmek de nedir, a dostlar?!

Ona pasif agresif mesajlar yollamak, dolaylı bir şekilde anons etmek ya da tüm dünyaya haykırmak yerine, önceden konuşsan mı?

Kararını paylaşsan mı?

Acaba sonra mı bunu Instagram’da 17 Story ile paylaşsan mesela…

4. Başkalarının gönderilerinin altına uygunsuz yorumlar yapma

Yıl olmuş 2023, derdimiz hala onun giysisi, bunun yırtmacı, bir diğerinin pozu, hele hele bir de kilosu ise, vay halimize arkadaş…

Diyelim ki, takip ettiğin ya da Feed’de önüne düşen içeriklerden birini beğenmedin. 

O içeriğin altına, karşı tarafı rencide edecek yorumlar yazmak yerine, o hesabı takipten çıkabilirsin. İçerik seni çok mu rahatsız etti? Engelle, gitsin!

Tabii ki insan ve hayvan haklarına zarar vermeye yönelik sakıncalı içerikleri kastetmiyoruz. O içeriklerde yapman gereken, gönderiyi şikayet etmek!

Madde 5: Tüm hayatını saniye saniye paylaşma

Bu konu, sosyal medya çağında doğmuş arkadaşlarımıza tuhaf gelecek. 

Instagram’da tüm hayatını saniye saniye paylaşmak zorunda değilsin. Evet evet, doğru okudun!

Instagram’da neleri ne sıklıkta paylaşacağın sana kalmış. Ha, tabii bir de algoritmaya ve platform kurallarına. 

Kimine alakasız gelen bir içerik, diğeri için değerli olabilir. Sana fazla gelen paylaşım sayısını, bir diğeri az bulabilir. Bu karar, kişiden kişiye değişir.

Ama sen sen ol, içerik paylaşırken iki kere düşün! Hatta üç…

Eğer diş doktoru değilsen dişlerini fırçaladığın bir Reels çok da gerekli olmayabilir mesela…

Madde 6: Takip aldıktan sonra takipten çıkmak

Instagram’da takipleşmek mühim bir zanaat, malum. 

Diyelim ki, uzun zamandır görüşmediğin ya da tanımadığın birinden, yıllardır görmediğin bir arkadaşından ya da sadece içeriklerini beğendiğin bir kullanıcıdan takip istedin diyelim.

O da seni kırmadı ve takip isteğini kabul etti. Tebrikler! 

Ama sen de gidip “zaten bu beni takip ediyor” diye, iki gün sonra o kişiyi takipten çıkarsan, ne farkın kalır bot’lardan? 

Peki ne yapmalı dersen, sana önerimiz, içerikleri ilgini çekmeyen birine sırf seni takip etsin diye karşılıklı takipleşmeyi önerme. Önereceksen de, istediğini aldıktan sonra, iki saat sonra takipten çıkma.

Insta’nın da bir adabı var, öyle kaçıp gitmek olmaz, değil mi ama…

Madde 7: Saat başı farklı bir ücretli işbirliği paylaşma

Ve geldik son ve bonus maddemize.

Yoldan geçen kişilerin yüzde 70’inin influencer olduğu şu zamanlarda, bu maddeyi paylaşmasak çatlardık. 

Sana önerimiz, farklı markalarla ücretli işbirliklerine gideceksen, bunları belirli aralıklarla paylaşman. Yani bir hafta içinde dokuz farklı nemlendirici kreme “kullandığın en iyi krem” dersen, günde yetmiş Story atıp bunların çoğu aslında hiç kullanmadığın ürünler olursa, ne olur?

Takipçilerin bir süre sonra seni takipten çıkabilir. 

Herkes Instagram’da işine yarayan, hoşuna giden içeriklerin peşinde, reklamların değil. Yoksa yerli dizileri açıp, 105 dakika reklam izlerlerdi, öyle değil mi?

Sosyal Medyada Görgü Kuralları ve daha fazlası, Dijitamin’de!

İster TikTok dehası ol, ister Google’ın kralı, Dijitamin’den öğreneceğin çok şey var! Dijitamin’i takip et, son videolardan en önce senin haberin olsun.

Önceki İçerikSonraki İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music – İyi de Nasıl? 0 56

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music - İyi de Nasıl?

“Bu çocuklar tüm gün ne dinliyor” diye merak ediyorsan, kulaklarında o dev kulaklıklarla neden gözleri hep ekranda diye soruyorsan; cevap bizde! En sevdiğin şarkıları istediğin zaman dinlemek senin de hakkın.

Akşam yemekten sonra radyoyu açıp dinlediğimiz günler gitti, her şeyi cep telefonuna sığdırdığımız zamanlar geldi. “Aman, o zamanlar daha güzeldi,” demeden önce bir de bizi dinle! Gel, sana adım adım cep telefonunda nasıl müzik dinleyeceğini anlatalım.

Spotify ve Apple Music

Spotify ve Apple Music, birer müzik uygulaması. Telefonunun türüne göre bu uygulamaları indirebilir, dilediğin şarkıcıyı ve eserini dinleyebilirsin.

Diyelim ki telefonun iOs, yani iPhone. O zaman Apple Music’e alıyoruz seni.

Peki Spotify neyin nesi? Spotify ise hem Android hem de iOs telefonlarda çalışan bir uygulama.

Apple Music’ten başlayalım.

Öncelikle:

  • Telefonunda uygulamayı bul
  • Kaybol
  • Ardından dilediğin şarkıyı araştırmaya başla!

Diyelim ki, her zaman internete bağlı değilsin. Olsun! Sevdiğin şarkıları telefonuna indirebilir ve onları dilediğin zaman dinleyebilirsin.

Gelelim her telefonda çalışan Spotify’a.

  • Önce uygulamayı indir
  • Ardından bilgilerinle kayıt ol!

Spotify’ta birkaç seçenek mevcut. İstersen ücretsiz versiyonla ilerle. Şarkıların arasında biraz reklam dinlemeye hazır ol!

Dilersen, ücretli üyeliğe yani Premium’a geç. Her ay belirli bir meblağ karşılığında sonsuz müziğin (ve reklamsızlığın) tadını çıkar.

Senin kızın, oğlun, hatta torunlar kesin Spotify’a üyedir. Spotify Aile Paketi’ne seni eklemelerini iste. Böylece Spotify’de dilediğin şarkıyı dinleyebilir ve müziğin tadını çıkarabilirsin.

Dijitalde master yapmak için, Dijitamin

Müziğin de dijital ilhamın da bol olsun! YouTube kanalımıza abone olup, son videolarımızdan haberdar olmayı unutma!

Her Yolu Bilen Babalara: Yandex Navigasyon Nasıl Kullanılır? 0 64

Her Yolu Bilen Babalara: Yandex Navigasyon Nasıl Kullanılır?

Her yolu bilen babalar, lafımız size. Biliriz, buradan Fizan’a da gidersiniz. İcap ederse uzaya bile çıkarsınız. Ama gün gelir, öyle bir adres çıkar ki, siz bile bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden hani olur ya (%0.000001 ihtimal), aradığınız adresi bulmak için dijital dünyadan destek almanız gerekirse diye, sizler için (ve tabii ki annelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız için) yazdık: Yandex navigasyon nasıl kullanılır?

Önce “navigasyon nedir”in cevabıyla başlayalım.

Navigasyon, bir aracın belirli bir yerden başka bir yere güvenli bir şekilde yolunu bulmasını sağlayan bir yönlendirme süreci. Bu yönlendirmeyi, sesli talimatlar ve görsel ipuçları vererek yapıyor. Böylece hedefine kolayca ulaşabiliyorsun.

Peki Yandex nedir?

Yandex, en çok kullanılan navigasyon uygulamalarından biri. Belki bir arkadaşının arabasında duydun; “rota oluşturuldu, sağa dönün, 300 metre sonra sola dönün” deyip duran bir kadın sesi vardı hani… İşte o!

Yandex’te navigasyonu nasıl kullanacağına geçmeden önce yapman gereken önemli bir şey var: Telefonda konum ayarlarını açmak. Böylece uygulama, senin başlangıç noktanı bulabilecek ve ayarlamalarını ona göre yapacak.

Telefonun Androd ise:

  • Ayarlar uygulamasını aç
  • “Konum” veya “Konum Servisleri” seçeneğine git
  • Konum özelliğini aç!

Eğer telefonun iOs’sa:

  • Ayarlar uygulamasını aç
  • “Gizlilik” seçeneğine git
  • “Konum Servisleri”ne tıkla
  • Konum özelliğini aç

Konumu da açtıysan, yola çıkmaya hazırız!

Adım 1:

Telefonun Android’se Play Store’dan, iOs ise App Store’dan Yandex uygulamasını indir.

Adım 2:

Ekranda Yandex logosunu gördün mü? İşte ona tıkla.

Adım 3:

Geldik üçüncü adıma. Uygulamada haritanın üst kısmında bir arama çubuğu göreceksin. Oraya gitmek istediğin adresi yaz.

Adım 4:

Aradığın adres belirdiğinde “Yol tarifi al” veya “Yol tarifi” düğmelerine bas! Böylece Yandex, sana bir rota çıkaracak.

Adım 5:

Neredeyse vardık! Şimdi de uygulama senden başlangıç noktanı isteyecek. Burası ya o an bulunduğun konum olabilir ya da başka bir adres olabilir. Sana kalmış!

Adım 6:

Seni tebrik ediyoruz. Son adıma geldik: “Yol Tarifi Başlat”a tıkla!

Sonra ne olacak?

Yola çıktıktan sonra, Yandex Navigasyon seni yol boyunca sesli talimatlarla yönlendirecek. Ama sinirini bozacak kadar da değil, merak etme!

Bu yönlendirmeleri dinleyerek gitmek istediğin yere rahatça varacaksın.

Hedefinize vardınız!

Fiziksel dünyada gitmek istediğin yere vardın; tebrikler! Dijital dünyada da ilerlemek istiyorsan, Dijitamin’e abone ol, içeriklerimizden ilk sen haberdar ol!

Yolun açık olsun!

En Çok Okunan Kategoriler

Editörün Seçtikleri

Bizi Takip Edin!