8 Maddede WhatsApp’ta Adab’ı Muaşeret 0 5653

5 Maddede WhatsApp’ta Adab’ı Muaşeret

Şimdilerde, neredeyse herkes WhatsApp kullanıyor ve birbiriyle oradan haberleşiyor. Emojiler, yazılar, allı güllü bayram mesajları ve sesli mesajlar havalarda uçuşuyor. Tüm bunlar WhatsApp’ı en çok kullandığımız uygulamalar listesinin en başına taşırken, adab’ı muaşeret ne alemde? WhatsApp’ta neredeyse hayatımızı geçirirken, görgü kurallarına ne kadar dikkat ediyoruz?

Diyeceksin ki “Adab’ı muaşeret sosyal hayatta olur, WhatsApp ne alaka?” Biz de diyeceğiz ki, hayatımızın dijitale taşındığı çağda, görgü kurallarından bahsetmemek hiç olur mu?

Olmaz tabii ki!

Sosyal medyada adab’ı muaşeret serimizin ilk durağı WhatsApp. Gel, ilk madde ile başlayalım! Söz veriyoruz, son maddeye geldiğimizde birçok aydınlanma anı yaşamış olacaksın.

1. Nezaketi asla elden bırakma

Bir arkadaşımızla, aile bireyiyle ya da tanıdıkla yüz yüze konuşurken, nasıl iletişimimize dikkat ediyorsak, aynı özeni WhatsApp’ta da göstermeliyiz.

Uzun lafın kısası, nezaketi WhatsApp’ta da elden bırakma ve zor durumlarda bile iletişimine dikkat et.

Böylece hem karşındakine hem de kendine saygı olan saygını göstereceksin.

Bir yandan da her şeyin kaydedildiği günümüzde, tedbiri elden bırakmamış olacaksın 🙂

Özetle, nezakete devam. Salon kadını, salon adamı çizgisinden ödün vermek yok!

2. Özelden atacağın mesajları gruba atma

Aile grubu, akraba grubu, meditasyon grubu, veli grubu…

WhatsApp’ta üzerine grup kurulmayan tema neredeyse yok!

Diyelim ki herhangi bir konuda bir WhatsApp grubuna dahil edildin ve gruptaki birine bir mesaj atmak istiyorsun. Bu durum sadece onu ilgilendiriyorsa, mesajını özelden at! Eğer her şeyi grupta paylaşırsan, bir süre sonra diğer kişilerin tepkisiyle karşılaşabilirsin.

Şimdi ne gerek var WhatsApp gruplarının yöneticileriyle kanlı bıçaklı olmaya? Grubun kurallarına dikkat et ve üyelere saygı duy.

3. Gruba birini davet etmeden önce yöneticiye danış

Hazır WhatsApp gruplarından söz açılmışken, bu konuya değinmemek olmaz.

Diyelim ki bir gruptasın ve konuyla ilgilenebileceğini düşündüğün bir tanıdığını da oraya eklemek istiyorsun. Yönetici ayarlarında gördün ki buna senin de yetkin var.

Yine de seni gruba alan kişilere ve diğer yöneticiye (varsa asıl yöneticiye) danış! Onların kim olduğunu merak ediyorsan, ekranın sağ üstünde bulunan üç nokta işaretine tıklayıp grupla ilgili bilgilerin olduğu bölüme bakabilirsin.

4. Gece kimseye WhatsApp’tan işle ilgili mesaj atma

Bir de gece yarıları iş mesajı atma huyu var ki… düşmanımıza vermesin!

Düşünsene, işten eve gelmişsin, yemek yiyip biraz rahatlamak, belki bir şeyler okumak ya da izlemek istiyorsun. Tam kendini kanepeye bırakacaksın ki patronundan iş mesajı geliyor. Hoş mu? Bizce değil!

Belki bu durumu yüzlerce kez yaşadın, belki hala da yaşamaya devam ediyorsun.

Kim bilir, belki de yaşatanlardansındır. 😠

Eğer ofisi sel almamışsa ya da şirketin en gizli bilgilerini dünyanın en kötü hacker’ları ele geçirmemişse lütfen ama lütfen, gece geç vakitlerde hiçbir iş arkadaşına ya da çalışanına WhatsApp’tan mesaj atma.

5. Olmadık saatlerde kimseyi WhatsApp’tan görüntülü arama

WhatsApp’tan görüntülü aramak, sevdiklerimizin yüzünü görmek şahane. Ama öncesinde uygun olup olmadıklarını sorsak, daha da şahane olmaz mıydı?

Düşün, tam saçlarını bigudi yapıp yüzüne maskeni sürmüşsün. Ya da traş olmaya çalışıyorsun ve sakallarının sadece yarısını halledebilmişsin. Birden telefon çalıyor. Hem de görüntülü arama!

Sen sen ol, birini görüntülü aramadan önce uygun olup olmadıklarını sor; olmadık saatlerde de arama! Herkesin bir hayatı var canım… Bizden söylemesi…

 6. Vefat, hastalık gibi durumları WhatsApp’ta “geçiştirme”

Teknolojiye hele hele dijital araçlara saygımız sonsuz. Ama söylemeden de edemeyeceğiz; WhatsApp geldi, mertlik bozuldu. Haydi hastalığı anladık da, vefat haberi alınca bunu emojilerle anlatmak nedir?

Özel durumlarda, karşıdaki kişiyle olan bağına ve iletişimine göre araman ya da en azından duyarlı ve özenli bir mesaj yazman, bizce en iyisi. Tabii yine de sen bilirsin!

Bu arada tam tersi durumlar için de bir maddemiz var…

7. Herkese düzenli kutlama mesajı gönderme

Sıra, memleketimizin kanayan yarasında. Nereden başlasak, nasıl anlatsak… Biliyoruz ki niyetin iyi ama gel gelelim, bu kutlamaların sonu yok!

“Hayırlı cumalar”, “Ramazan Bayramınız kutlu olsun” ve daha nice allı güllü görseli olan mesajı, özel günlerde rehberinde kayıtlı olan herkese gönderiyorsun.

İyi niyetle paylaşıyorsun, biliyoruz. Ama sen de bil ki, herkese gönderdiğin bu otomatik mesajlar çok da makbule geçmiyor! Bunun da iki temel sebebi var.

Birincisi, karşındaki kişi bu mesajların herkese gönderildiğini az çok tahmin ediyor. İkincisi de bu tip görseller ve videolar, telefonda çok fazla yer kaplıyor.

Biz sana kutlama demiyoruz, sen yine kutla. Ama telefon rehberindeki herkese de aynı mesajı atma!

8. Gelen mesajı okuyup uzun süre cevap vermemezlik yapma

WhatsApp’taki bir diğer kanayan yara da karşındakinin mesajını okuduğun halde cevap vermemek.

Mesajı atan için o mavi tiki görüp hala bir cevap alamamış olmak ne büyük bir acıdır, bilir misin? O bekleyiş, o belirsizlik… Keşke o WhatsApp ekranının dili olsa!

Diyelim ki, meşgulsün, sana gelen mesajı okudun ama cevap yazamadın. O zaman cevap yazarken bunu mutlaka belirt. Çok değil, bir iki kelimeni alır! (Cevap vermemen gereken durumlar, tabii ki bu maddeye dahil değil.)

Bir de mavi tiki kaldıranlar yani “siyah tikliler” var ki onlar ayrı bir blog yazısını hak ediyorlar. Onların da sırası gelecek 🙂

Daha fazlası için Dijitamin

Rehbere yeni kişi eklemekten WhatsApp’taki görgü kurallarına, dijital dünyaya dair merak ettiğin her şey Dijitamin’de.

Kanalımıza abone olmayı ve Blog yazılarımızı takip etmeyi unutma!

Önceki İçerikSonraki İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri 0 105

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri

Telefonun çalışmıyor mu? Olmadık zamanlarda ekran mı doluyor? Kullandığın uygulamalar, mesela WhatsApp, çocuklarında çalışırken senin telefonunda hata mı veriyor? Sorun, telefonunun hafızasının dolması olabilir!

Telefonunun bazen çalışmamasının, donmasının nedeni, aslında hafızasının dolması olduğunu biliyor muydun?

Tüm o “günaydın” mesajlı videoların, allı güllü dallı bayram kutlamalarının ve sevdiklerinle çektirdiğin yüzlerce fotoğrafının, telefonuna bir geri dönüşü olacak ki elbet…

Ama üzülme! Çaresi var. Yapman gereken, telefonunun hafızasını düzenli olarak temizlemek.

Öneri 1: Kullanmadığın uygulamaları sil

Bir nevi bahar temizliği!

Ekranına şöyle bir bak bakalım. Kullanmadıklarını silip telefonunu rahatlatabilirsin.

Öneri 2: İndirdiğin dosyaları kontrol et

İndirdiğin dosyalar da telefonunda gereksiz yer tutar. Sil gitsin be amcam, teyzem…

Eltinden gelen beş dakikalık “hayırlı sabahlar” videosu ya da arkadaşının yolladığı “altın gününden yetmiş fotoğraf” telefonunu neden kitlesin, değil mi ama?

Öneri 3: Önbelleği temizle

Şimdi “önbellek” falan duyunca, panik yapma!

“Ne paniği ayol, ben bu işi kıvırıyorum” diyorsan, o zaman diğerlerine göre birazcık daha teknik olan bu bilgiyi paylaşmaya devam edelim.

Adım 1: Telefonunun “Ayarlar” bölümüne gir

Adım 2: “Depolama” veya “Bellek”e tıkla

Adım 3: “Önbelleği temizle”ye tıkla. Sen kaptın bu işi!

Öneri 4: Dosyalarını yedekle

Tüm bunları düzenli olarak yapıyorsan, seni alkışlıyoruz! Ama her şeyi de sen yapmak zorundasın.

Çağır kızını, oğlunu, torununu, de ki “Şu fotoğraflarımı yedeklesene”…

Hep sen mi düşüneceksin canım, biraz da onlar uğraşsın!

Gmail adresi açmayı biliyorsun. Dosyalarını oraya da yedekleyebilirsin.

Herkesin Dijitamin’i bol olsun!

Telefonunda hafıza, ekranında Dijitamin eksik olmasın.

Telefonunun hafızasını temizlemekten eposta hesabı açmaya, dijitale dair merak ettiklerini öğrenmek istiyorsan, YouTube kanalımıza abone olmayı unutma!

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music – İyi de Nasıl? 0 70

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music - İyi de Nasıl?

“Bu çocuklar tüm gün ne dinliyor” diye merak ediyorsan, kulaklarında o dev kulaklıklarla neden gözleri hep ekranda diye soruyorsan; cevap bizde! En sevdiğin şarkıları istediğin zaman dinlemek senin de hakkın.

Akşam yemekten sonra radyoyu açıp dinlediğimiz günler gitti, her şeyi cep telefonuna sığdırdığımız zamanlar geldi. “Aman, o zamanlar daha güzeldi,” demeden önce bir de bizi dinle! Gel, sana adım adım cep telefonunda nasıl müzik dinleyeceğini anlatalım.

Spotify ve Apple Music

Spotify ve Apple Music, birer müzik uygulaması. Telefonunun türüne göre bu uygulamaları indirebilir, dilediğin şarkıcıyı ve eserini dinleyebilirsin.

Diyelim ki telefonun iOs, yani iPhone. O zaman Apple Music’e alıyoruz seni.

Peki Spotify neyin nesi? Spotify ise hem Android hem de iOs telefonlarda çalışan bir uygulama.

Apple Music’ten başlayalım.

Öncelikle:

  • Telefonunda uygulamayı bul
  • Kaybol
  • Ardından dilediğin şarkıyı araştırmaya başla!

Diyelim ki, her zaman internete bağlı değilsin. Olsun! Sevdiğin şarkıları telefonuna indirebilir ve onları dilediğin zaman dinleyebilirsin.

Gelelim her telefonda çalışan Spotify’a.

  • Önce uygulamayı indir
  • Ardından bilgilerinle kayıt ol!

Spotify’ta birkaç seçenek mevcut. İstersen ücretsiz versiyonla ilerle. Şarkıların arasında biraz reklam dinlemeye hazır ol!

Dilersen, ücretli üyeliğe yani Premium’a geç. Her ay belirli bir meblağ karşılığında sonsuz müziğin (ve reklamsızlığın) tadını çıkar.

Senin kızın, oğlun, hatta torunlar kesin Spotify’a üyedir. Spotify Aile Paketi’ne seni eklemelerini iste. Böylece Spotify’de dilediğin şarkıyı dinleyebilir ve müziğin tadını çıkarabilirsin.

Dijitalde master yapmak için, Dijitamin

Müziğin de dijital ilhamın da bol olsun! YouTube kanalımıza abone olup, son videolarımızdan haberdar olmayı unutma!

En Çok Okunan Kategoriler

Editörün Seçtikleri

Bizi Takip Edin!