Çocuğu Telefon Bağımlısı Olanlara 5 Öneri 0 21


“Bu çocuk kafasını telefondan kaldırmıyor”, “telefonu elimden aldığında sinirleniyor” diyorsan, doğru yerdesin!

Teknoloji bağımlılığının literatüre geçmiş bir hastalık olduğunu biliyor muydun? Evet, yanlış okumadın! Teknoloji bağımlılığı, her yaştan insanı etkileyebilen yepyeni bir hastalık. Maalesef teknolojiyle birlikte bonus olarak gelebiliyor!

Adı kulağa havalı gelse de, hem beyin yapısını hem de gündelik hayatı oldukça olumsuz etkileyebiliyor, teknoloji bağımlılığı. Bunun türlerinden biri de akıllı telefon bağımlığı. Günümüz gençlerinde de oldukça sık rastlanan; yakalanması kolay ama çözmesi biraz zor bir durum. 

Eğer senin çocuğun da telefon bağımlılığından muzdaripse, hem onun selameti hem de senin huzurun için sana beş tane önerimiz olacak. 

Çözüm 1: Düzenli ekran takibi yap.

İlk olarak, ekran takibi yapmakla başla. Bu çocuk günde kaç saatini telefon başında geçiriyor, hafta sonları çok daha fazla mı zaman harcıyor yoksa alışkanlıkları hafta içi ile benzerlik mi gösteriyor?

Önemli olan, hemen panik yapmadan durumu anlamaya çalışmak. Çocuğun odasında uzun süre yalnız zaman geçiriyor olabilir. Belki çok sık dışarı çıkıyor. Bu demek değildir ki her saniye telefonuna yapışık yaşıyor!

Tabii altını çizelim; burada hafiye gibi devamlı onu izlemenden bahsetmiyoruz. Ama Family Link gibi uygulamalarla ve çocuğunla konuşarak, telefonda ne kadar zaman geçirdiğini ve hangi içeriklere baktığını takip etmende fayda var.

Family Link demişken…

Öneri 2: Family Link ve içerik ayarları.

Eğer Dijitamin YouTube kanalına abone olduysan, Family Link videomuzu çoktan izlemiş olabilirsin. “Yok, daha olmadım” diyorsan seni hemen bu hatadan dönmeye davet ediyor ve “Abone ol”a tıklamaya davet ediyoruz.

Family Link, Google’ın ebeveynlere ücretsiz sunduğu ve çocuğu 12 yaşından küçük olan anne babaların hayatını birçok açıdan kolaylaştıran şahane bir uygulama. 

Bu uygulamayı indirdikten sonra, kişisel ayarlarını giriyor ve çocuğunun bakabileceği web içeriklerini seçebiliyorsun. 

Üstelik, kızının, oğlunun telefonda geçireceği zamanı da sınırlandırabilirsin. 

Videomuzu buradan izleyip daha fazlasını öğrenebilirsin.

Çocuğunun bakabileceği web içeriklerini seçebilir, telefonda geçireceği zamanı sınırlandırabilirsin.

Zaten biliyorsundur ama biz yine de söyleyelim; içimizde kalmasın. Çocuğun telefon başında saatlerini geçirdiğinde telefonu saklamak, ona ceza vermek ya da azarlamak genelde pek işe yaramıyor. Eğer ergenlik çağındaysa, ters bile tepebiliyor.

Bu yüzden önerimiz, onun güvenliği ve sağlığı için daha işin en başında internet ve telefon ayarlarını yapman. 

Çözüm 3: Sağlıklı iletişim kur.

Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın da dediği gibi, konuş onunla.

Kızın, oğlunun ilgi alanları neler? İnternette ne yapmaktan keyif alıyor bu çocuklar? Telefon dışında ilgisini başka neler çekebilir? Ona bu konuda bir anne ya da baba olarak nasıl destek olabilirsin?

Böylece internette neden o kadar zaman geçirdiğini anlayabilir ve ona farklı öneriler sunabilirsin.

Dijitamin olarak sevdiğimiz yazarlardan Matt Haig diyor ki, “Yalnızlığın kökeninde anlamsızlık yatar.” Ne kadar anlamlı bir ifade, öyle değil mi?

Kızınla, oğlunla konuşarak, ilgi alanlarını daha iyi görebilir; neden tüm zamanlarını telefon başında geçirdiğini öğrenebilirsin. 

Unutma, yalnızlıklarını anlamlı bir çabaya dönüştürmelerine, ebeveynleri olarak en çok sen yardımcı olabilirsin!

Çözüm 4: Hobi edinmesine destek ol.

Bir önceki bölümde dediğimiz gibi, “konuşmak” değeri bilinmeyen bir çözüm önerisi. 

Çocuğunla sağlıklı iletişim kurarak, farklı ilgi alanlarını keşfedebilirsin.

Belki ihtiyacı olan biraz hareket etmek. Ya da  seninki el işlerinde çok başarılı. Belki ikisi de!

Onunla konuşarak, ilgi alanlarını daha iyi görebilir ve onun da farklı yönlerini keşfetmesi için destek olabilirsin.

Belki kızının içinde bir sporcu, oğlunun içindeyse bir sanatçı uyanmayı bekliyor; kim bilir…

Çözüm 5: Doğada vakir geçirmesini sağla.

Ağaçlar, çiçekler, böcekler… Mavi ve yeşil. 

Sadece telefon bağımlılığının değil, birçok rahatsızlık için farklı yaş gruplarındaki insana iyi gelecek yegane çözüm, doğa.

Şimdiki çocuklar, belki bazılarımızın zamanında yaşadığı gibi “güvenli sokak gezmeleri” deneyimini yaşayamıyor. Hem şehir hayatının riskler barındırması hem de teknoloji, sadece çocukları değil, bizleri de eve kapatıyor. 

Çocuğunun ekran süresini kısaltmak istiyorsan, işe doğada vakit geçirmesini sağlayarak başla. 

Birlikte ister piknik yapın ister yürüyüş, ister bisiklete binin ister kamp kurun…

Ama yeter ki hareket etmesine, temiz hava almasına destek ol.

Enerjisini doğru yerde harcayabilen çocuk, daha mutlu bir çocuktur, unutma!

Çocuğunun ekran süresini kısaltmaktan telefon bağımlılığı testlerine, hayatını kolaylaştıracak içerikler Dijitamin’de; e haydi, Dijitamin çok güzel, sen de gelsene!

Önceki İçerikSonraki İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pedagojiye yeni konu: Gamer anası babası olmak 0 26

Sevgili anne babalar, çocuğunuz şimdilerde oyuncaklardan çok teknolojik aletlerle mi oynuyor? Şaşırmak yok, anlamak ve onları doğru yönlendirmek var!

Zaman değiştikçe, oyunlar da değişiyor oyuncaklar da. Teknolojinin ivme kazandığı dönemde doğan bir neslin de tabletlere, telefonlara, bilgisayarlara ve sosyal medyaya ilgi duyması kaçınılmaz. Tabii oyun dünyasına da…

Eğer çocuğunuz tam bir ‘gamer’ ise, başını ekrandan kaldırmıyorsa, hayatı oynadığı oyunların etrafında şekilleniyorsa, işte size Dijitamin ekibinden naçizane birkaç öneri!

  • Çocuğunuzu markete mi yollamak istiyorsunuz? Eğer çevrimiçi ya da çok oyunculu bir oyun oynuyorsa, hayatta o oyunu durdurup bakkala, çakkala, fırına, komşuya git-mez. Sabırlı olun, anlayışlı davranın ve mutlaka o markete onun gitmesi gerekiyorsa, oyunun bitmesini ya da ara vermesini bekleyin. 
  • Çevrimiçi oyun mühim mesele. 🙂 Bu oyunların rahat bir şekilde oynanabilmesi için hızlı bir bağlantı şart. Çocuğunuz makul zamanlarda oyununu oynasın, sonra da aklı oyunda kalmasın diye siz siz olun çok büyük dosyaları o an indirmeyin! 
  • Çocuğunuz harçlıklarıyla oyuniçi harcama mı yapıyor? Bu harcamalar kontrolsüz ve sağlıksız olmadığı sürece ona bu konuda alan tanıyın. O sadece zamanını verdiği bir etkinliği daha verimli hale getirmeye çalışıyor! 
  • “Bu çocuk neden böyle ışıklı mışıklı klavyeler kullanıyor?” Bu soru aklınızı meşgul ediyorsa, cevabı hemen paylaşalım. Nasıl evimizde hayatımızı kolaylaştıran teknolojik aletleri tercih ediyoruz, hantal süpürgelerden pratik robotlara geçiyor ya da bazı işleri Alexa’ya bırakıyoruz, o da oyununu daha rahat oynayabilmek için ışıklı klavyeleri tercih ediyor. Hepsi bu!
  • Çevrimiçi oyunlar da bir açıdan sosyal medya platformu gibi işliyor. Eğer kızınızın, oğlunuzun bu oyundan edindiği arkadaşlar varsa bilin ki bu çok sık rastlanan bir durum. İnternette binbir türlü kullanıcı var ve endişelenmeniz de gayet normal. Ona güvenin, size oyunlarda tanıştığı arkadaşlarından bahsetmesine izin verin. 
  • Gelelim, güvenlik konusuna. Çocuğunuzun hobilerine saygı duymanız önemli. Ancak onlara kişisel bilgilerini ve özel hayatlarını, oyundaki arkadaşlarıyla ve yeni tanıştıkları insanlarla hemen paylaşmamalarını tembihlemeniz de aynı oranda önemli. Z Jenerasyonu sizden bizden cingöz! Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın. : )
  • Çocuğunuzun bilgisayar oyunlarına harcadığı vakit çöpe atılmış bir vakit değildir. Bazı oyunlarda arayüzler sayesinde İngilizce bilgisini geliştirir, bazı strateji oyunlarında da tarih bilgisini. 
  • Nasıl siz maç izlerken heyecanlanıyorsanız, çocuğunuz da oyun oynarken gerilebilir. “Bir oyun için bu kadar heyecanlanılır mı?” demeyin. Kadın milli voleybol takımının final maçında, futbol şampiyonalarında milli takımın gollerinde nasıl da heyecanlandığınızı hatırlayın. 🙂 
  • Kızınız, oğlunuz oyun oynamaya fazla mı zaman ayırıyor? Sosyalleştiği ve ders çalıştığı zamanlar gitgide azalıyor mu? Onu azarlamadan önce bu davranışının arkasındaki sebepleri anlamaya çalışın. 
  • Çocuğunuzla oyun oynamaya ne dersiniz? Birlikte oynayabileceğiniz bir masaüstü ya da çevrimiçi bir oyun, tatlı bir rekabet ve bol miktarda eğlence getirebilir!
  • Çocuğunuzun yaşıyla oyunun içeriğinin eşleşmesi önemli. Bazı oyunlar şiddet ve cinsellik gibi çocuğunuzun görmesini istemediğiniz içeriklere sahip olabilir. Mutlaka oynadığı ya da oynamak istediği oyunları araştırın, uygunluğunu önceden kontrol edin.                                                                                   
  • Söz konusu Z Jenerasyonu olduğunda, “saygı” anahtar kelimelerden. Ama saygı, çift yönlü işleyen bir kavram. Siz nasıl kızınızın, oğlunuzun oyuna ayıracağı zamana saygı duyuyorsanız, o da kardeşi bilgisayarda ödev yapacağı zaman; mesela sizin ya da eşinizin işi olduğunda oyunu bırakmayı bilmeli. 


Uzun lafın kısası, çocuğunuzun oyun alışkanlıklarını bilgisayarın fişini çekerek ya da telefonu yasaklayarak kontrol edemezsiniz. Önce onunla konuşun, oyun oynamaktan neden keyif aldığını anlamaya çalışın ve gerekirse onunla birlikte oynayın! Her şeyin anahtarı sağlıklı bir denge kurmakta, unutmayın. : )

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri 0 99

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri

Telefonun çalışmıyor mu? Olmadık zamanlarda ekran mı doluyor? Kullandığın uygulamalar, mesela WhatsApp, çocuklarında çalışırken senin telefonunda hata mı veriyor? Sorun, telefonunun hafızasının dolması olabilir!

Telefonunun bazen çalışmamasının, donmasının nedeni, aslında hafızasının dolması olduğunu biliyor muydun?

Tüm o “günaydın” mesajlı videoların, allı güllü dallı bayram kutlamalarının ve sevdiklerinle çektirdiğin yüzlerce fotoğrafının, telefonuna bir geri dönüşü olacak ki elbet…

Ama üzülme! Çaresi var. Yapman gereken, telefonunun hafızasını düzenli olarak temizlemek.

Öneri 1: Kullanmadığın uygulamaları sil

Bir nevi bahar temizliği!

Ekranına şöyle bir bak bakalım. Kullanmadıklarını silip telefonunu rahatlatabilirsin.

Öneri 2: İndirdiğin dosyaları kontrol et

İndirdiğin dosyalar da telefonunda gereksiz yer tutar. Sil gitsin be amcam, teyzem…

Eltinden gelen beş dakikalık “hayırlı sabahlar” videosu ya da arkadaşının yolladığı “altın gününden yetmiş fotoğraf” telefonunu neden kitlesin, değil mi ama?

Öneri 3: Önbelleği temizle

Şimdi “önbellek” falan duyunca, panik yapma!

“Ne paniği ayol, ben bu işi kıvırıyorum” diyorsan, o zaman diğerlerine göre birazcık daha teknik olan bu bilgiyi paylaşmaya devam edelim.

Adım 1: Telefonunun “Ayarlar” bölümüne gir

Adım 2: “Depolama” veya “Bellek”e tıkla

Adım 3: “Önbelleği temizle”ye tıkla. Sen kaptın bu işi!

Öneri 4: Dosyalarını yedekle

Tüm bunları düzenli olarak yapıyorsan, seni alkışlıyoruz! Ama her şeyi de sen yapmak zorundasın.

Çağır kızını, oğlunu, torununu, de ki “Şu fotoğraflarımı yedeklesene”…

Hep sen mi düşüneceksin canım, biraz da onlar uğraşsın!

Gmail adresi açmayı biliyorsun. Dosyalarını oraya da yedekleyebilirsin.

Herkesin Dijitamin’i bol olsun!

Telefonunda hafıza, ekranında Dijitamin eksik olmasın.

Telefonunun hafızasını temizlemekten eposta hesabı açmaya, dijitale dair merak ettiklerini öğrenmek istiyorsan, YouTube kanalımıza abone olmayı unutma!

En Çok Okunan Kategoriler

Editörün Seçtikleri

Bizi Takip Edin!