Sevgili anne babalar, çocuğunuz şimdilerde oyuncaklardan çok teknolojik aletlerle mi oynuyor? Şaşırmak yok, anlamak ve onları doğru yönlendirmek var!
Zaman değiştikçe, oyunlar da değişiyor oyuncaklar da. Teknolojinin ivme kazandığı dönemde doğan bir neslin de tabletlere, telefonlara, bilgisayarlara ve sosyal medyaya ilgi duyması kaçınılmaz. Tabii oyun dünyasına da…
Eğer çocuğunuz tam bir ‘gamer’ ise, başını ekrandan kaldırmıyorsa, hayatı oynadığı oyunların etrafında şekilleniyorsa, işte size Dijitamin ekibinden naçizane birkaç öneri!
- Çocuğunuzu markete mi yollamak istiyorsunuz? Eğer çevrimiçi ya da çok oyunculu bir oyun oynuyorsa, hayatta o oyunu durdurup bakkala, çakkala, fırına, komşuya git-mez. Sabırlı olun, anlayışlı davranın ve mutlaka o markete onun gitmesi gerekiyorsa, oyunun bitmesini ya da ara vermesini bekleyin.
- Çevrimiçi oyun mühim mesele. 🙂 Bu oyunların rahat bir şekilde oynanabilmesi için hızlı bir bağlantı şart. Çocuğunuz makul zamanlarda oyununu oynasın, sonra da aklı oyunda kalmasın diye siz siz olun çok büyük dosyaları o an indirmeyin!
- Çocuğunuz harçlıklarıyla oyuniçi harcama mı yapıyor? Bu harcamalar kontrolsüz ve sağlıksız olmadığı sürece ona bu konuda alan tanıyın. O sadece zamanını verdiği bir etkinliği daha verimli hale getirmeye çalışıyor!
- “Bu çocuk neden böyle ışıklı mışıklı klavyeler kullanıyor?” Bu soru aklınızı meşgul ediyorsa, cevabı hemen paylaşalım. Nasıl evimizde hayatımızı kolaylaştıran teknolojik aletleri tercih ediyoruz, hantal süpürgelerden pratik robotlara geçiyor ya da bazı işleri Alexa’ya bırakıyoruz, o da oyununu daha rahat oynayabilmek için ışıklı klavyeleri tercih ediyor. Hepsi bu!
- Çevrimiçi oyunlar da bir açıdan sosyal medya platformu gibi işliyor. Eğer kızınızın, oğlunuzun bu oyundan edindiği arkadaşlar varsa bilin ki bu çok sık rastlanan bir durum. İnternette binbir türlü kullanıcı var ve endişelenmeniz de gayet normal. Ona güvenin, size oyunlarda tanıştığı arkadaşlarından bahsetmesine izin verin.
- Gelelim, güvenlik konusuna. Çocuğunuzun hobilerine saygı duymanız önemli. Ancak onlara kişisel bilgilerini ve özel hayatlarını, oyundaki arkadaşlarıyla ve yeni tanıştıkları insanlarla hemen paylaşmamalarını tembihlemeniz de aynı oranda önemli. Z Jenerasyonu sizden bizden cingöz! Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın. : )
- Çocuğunuzun bilgisayar oyunlarına harcadığı vakit çöpe atılmış bir vakit değildir. Bazı oyunlarda arayüzler sayesinde İngilizce bilgisini geliştirir, bazı strateji oyunlarında da tarih bilgisini.
- Nasıl siz maç izlerken heyecanlanıyorsanız, çocuğunuz da oyun oynarken gerilebilir. “Bir oyun için bu kadar heyecanlanılır mı?” demeyin. Kadın milli voleybol takımının final maçında, futbol şampiyonalarında milli takımın gollerinde nasıl da heyecanlandığınızı hatırlayın. 🙂
- Kızınız, oğlunuz oyun oynamaya fazla mı zaman ayırıyor? Sosyalleştiği ve ders çalıştığı zamanlar gitgide azalıyor mu? Onu azarlamadan önce bu davranışının arkasındaki sebepleri anlamaya çalışın.
- Çocuğunuzla oyun oynamaya ne dersiniz? Birlikte oynayabileceğiniz bir masaüstü ya da çevrimiçi bir oyun, tatlı bir rekabet ve bol miktarda eğlence getirebilir!
- Çocuğunuzun yaşıyla oyunun içeriğinin eşleşmesi önemli. Bazı oyunlar şiddet ve cinsellik gibi çocuğunuzun görmesini istemediğiniz içeriklere sahip olabilir. Mutlaka oynadığı ya da oynamak istediği oyunları araştırın, uygunluğunu önceden kontrol edin.
- Söz konusu Z Jenerasyonu olduğunda, “saygı” anahtar kelimelerden. Ama saygı, çift yönlü işleyen bir kavram. Siz nasıl kızınızın, oğlunuzun oyuna ayıracağı zamana saygı duyuyorsanız, o da kardeşi bilgisayarda ödev yapacağı zaman; mesela sizin ya da eşinizin işi olduğunda oyunu bırakmayı bilmeli.
Uzun lafın kısası, çocuğunuzun oyun alışkanlıklarını bilgisayarın fişini çekerek ya da telefonu yasaklayarak kontrol edemezsiniz. Önce onunla konuşun, oyun oynamaktan neden keyif aldığını anlamaya çalışın ve gerekirse onunla birlikte oynayın! Her şeyin anahtarı sağlıklı bir denge kurmakta, unutmayın. : )