Pedagojiye yeni konu: Gamer anası babası olmak 0 27

Sevgili anne babalar, çocuğunuz şimdilerde oyuncaklardan çok teknolojik aletlerle mi oynuyor? Şaşırmak yok, anlamak ve onları doğru yönlendirmek var!

Zaman değiştikçe, oyunlar da değişiyor oyuncaklar da. Teknolojinin ivme kazandığı dönemde doğan bir neslin de tabletlere, telefonlara, bilgisayarlara ve sosyal medyaya ilgi duyması kaçınılmaz. Tabii oyun dünyasına da…

Eğer çocuğunuz tam bir ‘gamer’ ise, başını ekrandan kaldırmıyorsa, hayatı oynadığı oyunların etrafında şekilleniyorsa, işte size Dijitamin ekibinden naçizane birkaç öneri!

  • Çocuğunuzu markete mi yollamak istiyorsunuz? Eğer çevrimiçi ya da çok oyunculu bir oyun oynuyorsa, hayatta o oyunu durdurup bakkala, çakkala, fırına, komşuya git-mez. Sabırlı olun, anlayışlı davranın ve mutlaka o markete onun gitmesi gerekiyorsa, oyunun bitmesini ya da ara vermesini bekleyin. 
  • Çevrimiçi oyun mühim mesele. 🙂 Bu oyunların rahat bir şekilde oynanabilmesi için hızlı bir bağlantı şart. Çocuğunuz makul zamanlarda oyununu oynasın, sonra da aklı oyunda kalmasın diye siz siz olun çok büyük dosyaları o an indirmeyin! 
  • Çocuğunuz harçlıklarıyla oyuniçi harcama mı yapıyor? Bu harcamalar kontrolsüz ve sağlıksız olmadığı sürece ona bu konuda alan tanıyın. O sadece zamanını verdiği bir etkinliği daha verimli hale getirmeye çalışıyor! 
  • “Bu çocuk neden böyle ışıklı mışıklı klavyeler kullanıyor?” Bu soru aklınızı meşgul ediyorsa, cevabı hemen paylaşalım. Nasıl evimizde hayatımızı kolaylaştıran teknolojik aletleri tercih ediyoruz, hantal süpürgelerden pratik robotlara geçiyor ya da bazı işleri Alexa’ya bırakıyoruz, o da oyununu daha rahat oynayabilmek için ışıklı klavyeleri tercih ediyor. Hepsi bu!
  • Çevrimiçi oyunlar da bir açıdan sosyal medya platformu gibi işliyor. Eğer kızınızın, oğlunuzun bu oyundan edindiği arkadaşlar varsa bilin ki bu çok sık rastlanan bir durum. İnternette binbir türlü kullanıcı var ve endişelenmeniz de gayet normal. Ona güvenin, size oyunlarda tanıştığı arkadaşlarından bahsetmesine izin verin. 
  • Gelelim, güvenlik konusuna. Çocuğunuzun hobilerine saygı duymanız önemli. Ancak onlara kişisel bilgilerini ve özel hayatlarını, oyundaki arkadaşlarıyla ve yeni tanıştıkları insanlarla hemen paylaşmamalarını tembihlemeniz de aynı oranda önemli. Z Jenerasyonu sizden bizden cingöz! Ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın. : )
  • Çocuğunuzun bilgisayar oyunlarına harcadığı vakit çöpe atılmış bir vakit değildir. Bazı oyunlarda arayüzler sayesinde İngilizce bilgisini geliştirir, bazı strateji oyunlarında da tarih bilgisini. 
  • Nasıl siz maç izlerken heyecanlanıyorsanız, çocuğunuz da oyun oynarken gerilebilir. “Bir oyun için bu kadar heyecanlanılır mı?” demeyin. Kadın milli voleybol takımının final maçında, futbol şampiyonalarında milli takımın gollerinde nasıl da heyecanlandığınızı hatırlayın. 🙂 
  • Kızınız, oğlunuz oyun oynamaya fazla mı zaman ayırıyor? Sosyalleştiği ve ders çalıştığı zamanlar gitgide azalıyor mu? Onu azarlamadan önce bu davranışının arkasındaki sebepleri anlamaya çalışın. 
  • Çocuğunuzla oyun oynamaya ne dersiniz? Birlikte oynayabileceğiniz bir masaüstü ya da çevrimiçi bir oyun, tatlı bir rekabet ve bol miktarda eğlence getirebilir!
  • Çocuğunuzun yaşıyla oyunun içeriğinin eşleşmesi önemli. Bazı oyunlar şiddet ve cinsellik gibi çocuğunuzun görmesini istemediğiniz içeriklere sahip olabilir. Mutlaka oynadığı ya da oynamak istediği oyunları araştırın, uygunluğunu önceden kontrol edin.                                                                                   
  • Söz konusu Z Jenerasyonu olduğunda, “saygı” anahtar kelimelerden. Ama saygı, çift yönlü işleyen bir kavram. Siz nasıl kızınızın, oğlunuzun oyuna ayıracağı zamana saygı duyuyorsanız, o da kardeşi bilgisayarda ödev yapacağı zaman; mesela sizin ya da eşinizin işi olduğunda oyunu bırakmayı bilmeli. 


Uzun lafın kısası, çocuğunuzun oyun alışkanlıklarını bilgisayarın fişini çekerek ya da telefonu yasaklayarak kontrol edemezsiniz. Önce onunla konuşun, oyun oynamaktan neden keyif aldığını anlamaya çalışın ve gerekirse onunla birlikte oynayın! Her şeyin anahtarı sağlıklı bir denge kurmakta, unutmayın. : )

Önceki İçerikSonraki İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music – İyi de Nasıl? 0 65

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music - İyi de Nasıl?

“Bu çocuklar tüm gün ne dinliyor” diye merak ediyorsan, kulaklarında o dev kulaklıklarla neden gözleri hep ekranda diye soruyorsan; cevap bizde! En sevdiğin şarkıları istediğin zaman dinlemek senin de hakkın.

Akşam yemekten sonra radyoyu açıp dinlediğimiz günler gitti, her şeyi cep telefonuna sığdırdığımız zamanlar geldi. “Aman, o zamanlar daha güzeldi,” demeden önce bir de bizi dinle! Gel, sana adım adım cep telefonunda nasıl müzik dinleyeceğini anlatalım.

Spotify ve Apple Music

Spotify ve Apple Music, birer müzik uygulaması. Telefonunun türüne göre bu uygulamaları indirebilir, dilediğin şarkıcıyı ve eserini dinleyebilirsin.

Diyelim ki telefonun iOs, yani iPhone. O zaman Apple Music’e alıyoruz seni.

Peki Spotify neyin nesi? Spotify ise hem Android hem de iOs telefonlarda çalışan bir uygulama.

Apple Music’ten başlayalım.

Öncelikle:

  • Telefonunda uygulamayı bul
  • Kaybol
  • Ardından dilediğin şarkıyı araştırmaya başla!

Diyelim ki, her zaman internete bağlı değilsin. Olsun! Sevdiğin şarkıları telefonuna indirebilir ve onları dilediğin zaman dinleyebilirsin.

Gelelim her telefonda çalışan Spotify’a.

  • Önce uygulamayı indir
  • Ardından bilgilerinle kayıt ol!

Spotify’ta birkaç seçenek mevcut. İstersen ücretsiz versiyonla ilerle. Şarkıların arasında biraz reklam dinlemeye hazır ol!

Dilersen, ücretli üyeliğe yani Premium’a geç. Her ay belirli bir meblağ karşılığında sonsuz müziğin (ve reklamsızlığın) tadını çıkar.

Senin kızın, oğlun, hatta torunlar kesin Spotify’a üyedir. Spotify Aile Paketi’ne seni eklemelerini iste. Böylece Spotify’de dilediğin şarkıyı dinleyebilir ve müziğin tadını çıkarabilirsin.

Dijitalde master yapmak için, Dijitamin

Müziğin de dijital ilhamın da bol olsun! YouTube kanalımıza abone olup, son videolarımızdan haberdar olmayı unutma!

Her Yolu Bilen Babalara: Yandex Navigasyon Nasıl Kullanılır? 0 73

Her Yolu Bilen Babalara: Yandex Navigasyon Nasıl Kullanılır?

Her yolu bilen babalar, lafımız size. Biliriz, buradan Fizan’a da gidersiniz. İcap ederse uzaya bile çıkarsınız. Ama gün gelir, öyle bir adres çıkar ki, siz bile bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden hani olur ya (%0.000001 ihtimal), aradığınız adresi bulmak için dijital dünyadan destek almanız gerekirse diye, sizler için (ve tabii ki annelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız için) yazdık: Yandex navigasyon nasıl kullanılır?

Önce “navigasyon nedir”in cevabıyla başlayalım.

Navigasyon, bir aracın belirli bir yerden başka bir yere güvenli bir şekilde yolunu bulmasını sağlayan bir yönlendirme süreci. Bu yönlendirmeyi, sesli talimatlar ve görsel ipuçları vererek yapıyor. Böylece hedefine kolayca ulaşabiliyorsun.

Peki Yandex nedir?

Yandex, en çok kullanılan navigasyon uygulamalarından biri. Belki bir arkadaşının arabasında duydun; “rota oluşturuldu, sağa dönün, 300 metre sonra sola dönün” deyip duran bir kadın sesi vardı hani… İşte o!

Yandex’te navigasyonu nasıl kullanacağına geçmeden önce yapman gereken önemli bir şey var: Telefonda konum ayarlarını açmak. Böylece uygulama, senin başlangıç noktanı bulabilecek ve ayarlamalarını ona göre yapacak.

Telefonun Androd ise:

  • Ayarlar uygulamasını aç
  • “Konum” veya “Konum Servisleri” seçeneğine git
  • Konum özelliğini aç!

Eğer telefonun iOs’sa:

  • Ayarlar uygulamasını aç
  • “Gizlilik” seçeneğine git
  • “Konum Servisleri”ne tıkla
  • Konum özelliğini aç

Konumu da açtıysan, yola çıkmaya hazırız!

Adım 1:

Telefonun Android’se Play Store’dan, iOs ise App Store’dan Yandex uygulamasını indir.

Adım 2:

Ekranda Yandex logosunu gördün mü? İşte ona tıkla.

Adım 3:

Geldik üçüncü adıma. Uygulamada haritanın üst kısmında bir arama çubuğu göreceksin. Oraya gitmek istediğin adresi yaz.

Adım 4:

Aradığın adres belirdiğinde “Yol tarifi al” veya “Yol tarifi” düğmelerine bas! Böylece Yandex, sana bir rota çıkaracak.

Adım 5:

Neredeyse vardık! Şimdi de uygulama senden başlangıç noktanı isteyecek. Burası ya o an bulunduğun konum olabilir ya da başka bir adres olabilir. Sana kalmış!

Adım 6:

Seni tebrik ediyoruz. Son adıma geldik: “Yol Tarifi Başlat”a tıkla!

Sonra ne olacak?

Yola çıktıktan sonra, Yandex Navigasyon seni yol boyunca sesli talimatlarla yönlendirecek. Ama sinirini bozacak kadar da değil, merak etme!

Bu yönlendirmeleri dinleyerek gitmek istediğin yere rahatça varacaksın.

Hedefinize vardınız!

Fiziksel dünyada gitmek istediğin yere vardın; tebrikler! Dijital dünyada da ilerlemek istiyorsan, Dijitamin’e abone ol, içeriklerimizden ilk sen haberdar ol!

Yolun açık olsun!

En Çok Okunan Kategoriler

Editörün Seçtikleri

Bizi Takip Edin!