5 Kuşak Bir Dijitamin: Hikayemiz Nasıl Başladı? 0 125

4 Kuşak Bir Dijitamin: Hikayemiz Nasıl Başladı?

Kızım 2020 doğumlu, doğduğundan bu yana hem onu hem de onunlayken kendimizi  TV ve cep telefonundan uzak tutmaya çalıştık. İlk oyun gurubu ve yuva eğitiminde teknolojiye mesafeli alternatif eğitim sistemi Waldorf’u tercih ettik. İlk kez telefonumu elimden alıp, Spotify’dan “ceviz adam” şarkısını açtığında 1,5 yaşındaydı ve şaşkınlıktan dilimiz tutulmuştu.

Ablası 2006 doğumlu, tam bir dijital yerli, sosyal medyada onun tarafından engellenmiş durumda olsakta bana özellikle işim konusunda çok ilham veriyor. Lisenin ilk 2 yılını okula gitmeden ekrandan tamamladı, çevrimiçi oyunlarda tanıştığı gençler en yakın arkadaşları oldu. Ekran süresi günlük ortalama 8 saat. Valorant’ta platin seviye.

45 doğumlu Babaanne Rüya, ailenin yaşlı çınarı. Şehir koşturması malum, haftada bir gün görüşebiliyoruz ama her gün görüntülü konuşuyoruz. Telefonundan Candy Crash ve okey oynuyor. Bankanızdan arıyoruz diyen kişiler tarafından 2 kez dolandırıldı, maalesef.

Anneanne ve dede kafalarındaki deli soruların cevabı için en sabırlımız olduğu ve anlatmaktan hiç sıkılmadığı için en çok eşimi arıyorlar. “Ben bir şey yapmadım ekranım birden karardı”. “Kanallar gitti, bulamıyoruz.” “Facebook’umu ele geçirdiler” bu sorulardan bazıları. Bizim kuşağın devamı olan teyze, amca ve dayılardan ise şimdilik bahsetmeyeceğim.

Dijital dünya benim için ne ifade ediyor? diye sorarsanız. 13 senedir birçok markaya hizmet veren bir dijital ajansımın olması dışında “gençliğimde yakaladığım bir tren” diyebilirim. Bizim kuşak bilir, ilk sevgililerimizle okulda, mahallede ya da dershanede tanıştık, ev telefonundan randevulaştık ve tam saatinde buluşma yerindeydik. Instagram ve Youtube yoktu, WhatsApp yoktu. Çantamda gerçek bir fotoğraf makinesi taşırdım.

Gmail adresim 18 yaşında ve içinde 20 binden fazla e-posta kayıtlı. İlk cep telefonum üniversite kazanma hediyesiydi. Bugünlerde ise bir gün tuşlu telefona geri döneceğim günleri hayal ediyorum.

Bu da ülkenin demografik tablosu, aynı bizim ev.

Bizim evde beş kuşak var ve bu beş kuşaktan üçü teknolojiyi anlamaya, diğer ikisi ise onunla baş etmeye çalışıyor. Çünkü teknoloji geldi ve roller değişti. Artık orta yaşlılar öğrenci, gençler öğretmen. Artık orta yaşlılar geride, gençler ileride. Teknoloji söz konusu olunca orta yaşlılar çocuk, gençler bilge.

Sağım elinden telefon düşmeyen ergen, solum ekransız yemek yemeyen küçük çocuk, önüm yapay zekâ. Arkam günde beş kere “evladım, şu nasıl yapılıyordu?” diye soran anne baba, babaanne.

Ezcümle Dijitamin’in kuruluş hikayesinde sadece veriler değil, yaşadığımız ve gözlemlediğimiz gerçek hayat hikayeleri var. İlk olarak anneanne, dede, babaanne, amca ve teyzelerimiz için yola çıktık ve hayatlarına dokunmaya başladık.

Umarım “Dijitamin” sayesinde sizin hayatınıza da dokunabiliriz. Umarım siz de “Dijitamin”i bizim kadar seversiniz.

Sevgilerimle.

Zeliha Baran Sertdemir
Girişimci

Hakkımızda daha fazla bilgi için tıkla!

Önceki İçerikSonraki İçerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri 0 105

Hafızası Dolan Telefonları Hayata Kazandırma Yöntemleri

Telefonun çalışmıyor mu? Olmadık zamanlarda ekran mı doluyor? Kullandığın uygulamalar, mesela WhatsApp, çocuklarında çalışırken senin telefonunda hata mı veriyor? Sorun, telefonunun hafızasının dolması olabilir!

Telefonunun bazen çalışmamasının, donmasının nedeni, aslında hafızasının dolması olduğunu biliyor muydun?

Tüm o “günaydın” mesajlı videoların, allı güllü dallı bayram kutlamalarının ve sevdiklerinle çektirdiğin yüzlerce fotoğrafının, telefonuna bir geri dönüşü olacak ki elbet…

Ama üzülme! Çaresi var. Yapman gereken, telefonunun hafızasını düzenli olarak temizlemek.

Öneri 1: Kullanmadığın uygulamaları sil

Bir nevi bahar temizliği!

Ekranına şöyle bir bak bakalım. Kullanmadıklarını silip telefonunu rahatlatabilirsin.

Öneri 2: İndirdiğin dosyaları kontrol et

İndirdiğin dosyalar da telefonunda gereksiz yer tutar. Sil gitsin be amcam, teyzem…

Eltinden gelen beş dakikalık “hayırlı sabahlar” videosu ya da arkadaşının yolladığı “altın gününden yetmiş fotoğraf” telefonunu neden kitlesin, değil mi ama?

Öneri 3: Önbelleği temizle

Şimdi “önbellek” falan duyunca, panik yapma!

“Ne paniği ayol, ben bu işi kıvırıyorum” diyorsan, o zaman diğerlerine göre birazcık daha teknik olan bu bilgiyi paylaşmaya devam edelim.

Adım 1: Telefonunun “Ayarlar” bölümüne gir

Adım 2: “Depolama” veya “Bellek”e tıkla

Adım 3: “Önbelleği temizle”ye tıkla. Sen kaptın bu işi!

Öneri 4: Dosyalarını yedekle

Tüm bunları düzenli olarak yapıyorsan, seni alkışlıyoruz! Ama her şeyi de sen yapmak zorundasın.

Çağır kızını, oğlunu, torununu, de ki “Şu fotoğraflarımı yedeklesene”…

Hep sen mi düşüneceksin canım, biraz da onlar uğraşsın!

Gmail adresi açmayı biliyorsun. Dosyalarını oraya da yedekleyebilirsin.

Herkesin Dijitamin’i bol olsun!

Telefonunda hafıza, ekranında Dijitamin eksik olmasın.

Telefonunun hafızasını temizlemekten eposta hesabı açmaya, dijitale dair merak ettiklerini öğrenmek istiyorsan, YouTube kanalımıza abone olmayı unutma!

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music – İyi de Nasıl? 0 69

Şuradan Aç bir Spotify, Apple Music - İyi de Nasıl?

“Bu çocuklar tüm gün ne dinliyor” diye merak ediyorsan, kulaklarında o dev kulaklıklarla neden gözleri hep ekranda diye soruyorsan; cevap bizde! En sevdiğin şarkıları istediğin zaman dinlemek senin de hakkın.

Akşam yemekten sonra radyoyu açıp dinlediğimiz günler gitti, her şeyi cep telefonuna sığdırdığımız zamanlar geldi. “Aman, o zamanlar daha güzeldi,” demeden önce bir de bizi dinle! Gel, sana adım adım cep telefonunda nasıl müzik dinleyeceğini anlatalım.

Spotify ve Apple Music

Spotify ve Apple Music, birer müzik uygulaması. Telefonunun türüne göre bu uygulamaları indirebilir, dilediğin şarkıcıyı ve eserini dinleyebilirsin.

Diyelim ki telefonun iOs, yani iPhone. O zaman Apple Music’e alıyoruz seni.

Peki Spotify neyin nesi? Spotify ise hem Android hem de iOs telefonlarda çalışan bir uygulama.

Apple Music’ten başlayalım.

Öncelikle:

  • Telefonunda uygulamayı bul
  • Kaybol
  • Ardından dilediğin şarkıyı araştırmaya başla!

Diyelim ki, her zaman internete bağlı değilsin. Olsun! Sevdiğin şarkıları telefonuna indirebilir ve onları dilediğin zaman dinleyebilirsin.

Gelelim her telefonda çalışan Spotify’a.

  • Önce uygulamayı indir
  • Ardından bilgilerinle kayıt ol!

Spotify’ta birkaç seçenek mevcut. İstersen ücretsiz versiyonla ilerle. Şarkıların arasında biraz reklam dinlemeye hazır ol!

Dilersen, ücretli üyeliğe yani Premium’a geç. Her ay belirli bir meblağ karşılığında sonsuz müziğin (ve reklamsızlığın) tadını çıkar.

Senin kızın, oğlun, hatta torunlar kesin Spotify’a üyedir. Spotify Aile Paketi’ne seni eklemelerini iste. Böylece Spotify’de dilediğin şarkıyı dinleyebilir ve müziğin tadını çıkarabilirsin.

Dijitalde master yapmak için, Dijitamin

Müziğin de dijital ilhamın da bol olsun! YouTube kanalımıza abone olup, son videolarımızdan haberdar olmayı unutma!

En Çok Okunan Kategoriler

Editörün Seçtikleri

Bizi Takip Edin!