Zamanının çoğunda çevrimiçisin ve sosyal medyasız bir hayat düşünemiyorsun. Merak etme “bırak o telefonu artık elinden çocuğum” demeyeceğiz sana! Konumuz, dijital dünyada madalyonun öbür yüzü: Siber zorbalık ve zorbalığa uğradığında kendini korumak için yapman gereken yedi şey.
Mutlaka başına gelmiştir. Bir fotoğraf paylaşmışsındır ama altına yazılan bazı yorumlar seni rahatsız etmiştir. Verdiğin poz beğenilmemiştir ve birileri komik olduğunu düşünüp seninle dalga geçmiştir. Belki de yeri geldi, sen aynısını başkasına yaptın, kim bilir…
Eğer biri sosyal medya üzerinden sana hakaret ettiyse, WhatsApp grubunda seni rahatsız edecek kadar dalga geçmişse ya da aranızdaki özel yazışmaları, sana ait fotoğrafları senden izin almadan başkalarıyla paylaşmışsa, siber zorbalığa uğradın demektir.
Peki böyle bir durumda ne yapmalısın? Hiç merak etme. İnternet aleminin zorbaları varsa, senin de zekan var!
Bizden sana siber zorbalığa uğradığında, kullanabileceğin yedi öneri.
1. Sana zorbalık yapan kişiyi engelle.
Aklın yolu bir: Bas “Block”u gitsin! Biri sana siber zorbalık yaptığında, ilk yapabileceğin şey onu engellemek. Böylece kendini o can sıkıcı kişiden korumuş olursun.
2. Hesabını gizle.
Ne gerek var yorumlarıyla canını sıkan, kaba davranan insanlarla zaman kaybetmeye? Senin yapacak çok daha önemli işlerin var.
Sen sıkılacağına, bırak o sıkılsın. Arasın tarasın, hesabını bulamasın!
3. Zorbaya yanıt verme.
Bir siber zorbanın en çok istediği şey, yegane amacı nedir? Karşısındakinin canını sıkmak, onu sinirlendirmek ve üzmek. Bu durumda onu yok saymak, sence de en mantıklı çözüm diyelim ki?
4. Aynı ortamda bulunma.
Tabii her zaman, siber zorbayı kolayca engelleyecek ya da yok sayacak durumda olmayabiliyoruz. Bazen bu insanlarla sadece çevrimiçi değil fiziksel ortamlarda da görüşmek zorunda kalabiliyoruz.
Peki o zaman ne yapacaksın? Kendini o kişiden nasıl koruyacaksın?
Mümkün olduğunca onunla aynı ortamda bulunmayarak ve onun da içinde olduğu planlara katılmayarak.
Aynı oyundaysanız, o oyundan çık. WhatsApp grubundaysanız, oradan da ayrıl. Sana oyun mu yok…
5. Durumu yakın arkadaşlarınla paylaş.
Gerçek dostlar, has kankalar işte böyle günler için var. Onlara yaşadıklarını anlat, şu yükü üzerinden at.
Bu durumu anne ve babanla, okuldaki rehberlik öğretmenlerinle de paylaşabilir, onlardan fikir alabilirsin. Bir elin nesi var, iki elin sesi var; unutma.
6. Kanıtları sakla.
Diyelim ki, bu siber zorba seni çok rahatsız etti ve hiç görmek istemediğin yazılar ve görseller yolladı. Bu durumda onu engellemek ya da aynı ortamda bulunmamak yeterli olmayabilir.
Öncelikle seninle paylaştıklarını silme. Canını sıkan her şeyin ekran görüntüsü al ve bunu yaparken, mutlaka zorbanın isminin de görünmesine dikkat et.
Çünkü siber zorbanın yolladığı her şey birer kanıt!
7. Zorbayla zorba olma!
Siber zorbalarla uğraşmak çok yorucu bir durum; yanındayız… Ama sen zorbayla zorba olma! Unutma, siber zorbalar senin mutsuzluğundan beslenir. Onun elinde seni rahatsız edecek bir şeyler varsa bile, utanma. Hem sen neden utanasın ki? Bırak o utansın.
Sen kendine güven ve her şeyin yoluna gireceğine inan! Asla yalnız değilsin; unutma!